fbpx

Vaak gestelde vragen over de lachmeditatie!

Hieronder antwoorden op allerlei vaak gestelde vragen over lachmeditatie en de lachworkshops die ik geef. Staat jouw vraag er niet bij? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.
Geef jij ook online lachworkshops?

Jazeker! Ik geef bijvoorbeeld online lachkwartiertjes, vooral bedoeld als korte break tijdens een video meeting of online werkoverleg met collega’s.Die kwartiertjes duren – je raadt het al – zo’n 15 minuten.

Maar ik verzorg ook langere online lachworkshops, die duren ongeveer een uurtje. Kan met collega’s, vrienden, familie…
Interesse? Neem contact met me op, dan maken we samen een plannetje.

Hoe lang duurt een lachmeditatie?

Een workshop lachmeditatie duurt doorgaans ongeveer een uur. Maar het kan ook iets korter of langer, als dat beter in jullie programma past.

Met hoeveel mensen moet je zijn voor een lachmeditatie?

Je kunt al met een handjevol mensen lachen, maar het kan ook met een zaal met enkele honderden personen. Er is niet een echt minimum of maximum aantal.

Welke kleding kan ik het beste dragen?

Het fijnste is niet te strakke kleding. Kleding waar jij je comfortabel in voelt en waar je goed in kunt bewegen.

Neem eventueel een paar sloffen of extra (dikke) sokken mee. De schoenen gaan uit, vandaar.

Doen jullie ook lachworkshops op locatie?

Jazeker, wij geven lachworkshops in (bijna) heel Nederland. We zijn al op de meest uiteenlopende locaties geweest. Bij mensen thuis in de woonkamer, bij bedrijven op kantoor, en in allerlei zalencentra en horecagelegenheden. Zelfs een keer op een onbewoond eilandje…

Het is wel belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte is, dus wat vrije ruimte en geen tafels en stoelen die in de weg staan. En… een groep voluit lachende mensen produceert behoorlijk wat geluid. Vrolijk geluid, dat wel, maar toch goed om daar rekening mee te houden. Buitenlocaties zijn meestal minder geschikt omdat het geluid al snel wegwaait en je je ook bekeken kunt voelen, waardoor je minder vrij bent.

Bij twijfel of jullie locatie geschikt is, is het goed om vooraf contact op te nemen. Wij denken graag mee!

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een lachworkshop?
Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel mensen er mee doen. Als vuistregel kun je uitgaan van zo’n 2 m2 per persoon. Het is belangrijk dat we voldoende bewegingsruimte hebben, en dat er geen tafels of stoelen in de weg staan. Die moeten dus aan de kant of er uit.

En… een groep voluit lachende mensen produceert behoorlijk wat geluid. Vrolijk geluid, dat wel, maar toch goed om daar rekening mee te houden. Buitenlocaties zijn meestal minder geschikt omdat het geluid al snel wegwaait en je je ook bekeken kunt voelen, waardoor je minder vrij bent.

Bij twijfel of jullie locatie geschikt is, is het goed om vooraf contact op te nemen. Wij denken graag mee!

Kun je ook buiten een lachworkshop doen?

Dat kan wel, maar vaak werkt het niet zo goed. Het geluid waait buiten al snel weg, en je kunt je bekeken voelen waardoor je minder vrij bent. Bij twijfel of jullie locatie geschikt is, is het goed om vooraf contact op te nemen. Wij denken graag mee!

Ze zeggen dat lachen gezond is. Klopt dat?

Ja zeker! Als je lacht wordt er endorfine in je lichaam aangemaakt, dat heet in de volksmond het gelukshormoon. Dat geeft je een blij en goed gevoel, en na afloop van een lachmeditatie ben je heerlijk ontspannen. En… als je voluit aan het lachen bent, verbrand je op dat moment net zoveel calorieën als tijdens intensief sporten!

Kunnen kinderen ook meedoen met een lachmeditatie?

De lachmeditatie is een workshop voor volwassenen, maar kinderen vermaken zich vaak opperbest. Voor de allerkleinsten is het minder geschikt, maar vanaf een jaar of 12 kunnen kinderen prima meedoen.

Is er een verschil tussen lachmeditatie en lachyoga?

Ja, er is zeker verschil. Bij lachyoga is een groot gedeelte van de workshop gevuld met allerlei lachoefeningen, met wellicht aan het eind nog even ‘vrij lachen’. Bij de lachmeditatie beginnen we wel met een vrolijke warming-up, maar het belangrijkste is het lachgedeelte waarbij je zomaar lacht, zonder reden. Het lijkt nog het meest op de slappe lach, een lach die helemaal nergens over gaat. Je wordt uitgenodigd je eigen lach op te zoeken en te laten horen. Natuurlijk maak je daarbij dankbaar gebruik van de lach die je hoort en ziet bij anderen, want dat werkt enorm aanstekelijk. Na het lachen zijn we nog een tijdlang stil. Je merkt dat het lachen het denken heeft doorbroken, het kan een tijdje echt helemaal stil zijn in je. En dat levert een diepe ontspanning op.

Is een lachmeditatie hetzelfde als een lachworkshop?

Tja, er is misschien wat begripsverwarring. Een workshop lachmeditatie kun je een lachworkshop noemen. Maar niet alle lachworkshops zijn lachmeditatie. Een lachworkshop kan ook een workshop lachyoga zijn. En dat is echt wat anders. Bij lachyoga is een groot gedeelte van de workshop gevuld met allerlei lachoefeningen, met wellicht aan het einde nog even ‘vrij lachen’. Bij de lachmeditatie beginnen we wel met een vrolijke warming-up, maar het belangrijkste is het lachgedeelte waarbij je zomaar lacht, zonder reden. Het lijkt nog het meest op de slappe lach, een lach die helemaal nergens over gaat. Je wordt uitgenodigd je eigen lach op te zoeken en te laten horen. Natuurlijk maak je daarbij dankbaar gebruik van de lach die je hoort en ziet bij anderen, want dat werkt enorm aanstekelijk. Na het lachen zijn we nog een tijdlang stil. Je merkt dat het lachen het denken heeft doorbroken, het kan een tijdje echt helemaal stil zijn in je. En dat levert een diepe ontspanning op.

Is lachmeditatie hetzelfde als lachtherapie?

Nee, lachmeditatie is geen lachtherapie. Bij lachtherapie zet een therapeut de lach bewust in om bij een cliënt een bepaald therapeutisch effect te bereiken. Bij lachmeditatie is daar geen sprake van. Natuurlijk kan een lachmeditatie voor sommige mensen wel een therapeutisch effect hebben, maar dat zoeken we niet bewust op.

Wie heeft de lachmeditatie ontwikkeld?

De lachmeditatie is in de jaren zeventig van de vorige eeuw in India ontwikkeld door Osho, die destijds Bhagwan werd genoemd. Hij heeft diverse actieve meditatievormen ontwikkeld, vaak speciaal gericht op de westerse mens. De lachmeditatie is er daar één van.

Is er een opleiding voor lachmeditatie?

Nee, die is er niet. In ieder geval niet in Nederland. Er zijn wel opleidingen voor lachyoga, maar dat is iets anders.

Share This