fbpx

Lachmeditatie is zonder meer de vrolijkste vorm van mediteren die er is. Je ligt dubbel en slap van de lach, en dat gaat echt helemaal nergens over. Toch is een lachmeditatie ook een serieuze zaak, in die zin gaat het wel degelijk ergens over. Mmm, hoe zit dat nou?

Als je echt de slappe lach hebt dan is dat bijna niet te stoppen. Je weet wel, dat gevoel dat je kon hebben tijdens een schoolkamp, met z’n allen in een slaapzaal en dan ging het licht uit en moest het stil zijn. Nou vergeet het maar, ergens begon er wel iemand te grinniken, en voor je het wist lag je met z’n allen te gieren van de lach. Niet te stoppen…

Zoiets kan je ook overkomen tijdens de lachmeditatie. Je ligt op de grond en om je heen hoor je allerlei gelach. En daar zitten altijd wel een paar aanstekelijke lachers tussen. En daar ga je… als je eenmaal begint is er geen houden meer aan.

Oorverdovend stil

En dan, na een tijdje, wordt het stil. Want ja, het houdt ook wel weer ergens op natuurlijk. Misschien nog een paar laatste lachsalvo’s, maar dan is het ineens stil. Helemaal stil. Bijna oorverdovend stil. Wat een enorm contrast met al dat gelach. Als je goed luistert, dan is het niet alleen stil om je heen, maar ook stil in jezelf. Helemaal stil. Geen gedachte meer, alleen maar stilte. En dat duurt even. Soms kort, soms lang. Totdat er een eerste gedachte opkomt. Als je goed observeert dan kun je die waarnemen. Of gewoon merken dat ie er is: hé, een gedachte! Want tja, je bent een mens en mensen zijn sterren in gedachten produceren. Helemaal niet erg, niks mis mee. Kan zelfs erg handig zijn, als je eens iets wilt bedenken of uitdenken. Maar soms zitten die gedachten je in de weg. Vooral als het er veel zijn, of steeds dezelfde. Of als je wilt slapen.

Lach je hoofd leeg

De lach is een zeer probaat middel om het denken te doorbreken. Ik moet de eerste mens nog tegenkomen die tegelijkertijd kan lachen en denken. Dat zijn twee dingen die heel moeilijk samengaan, het is een soort water en vuur. Dus als je bijvoorbeeld tijdens een lachmeditatie echt goed in je lach zit, dan doorbreek je daarmee je gedachten, het denken valt stil. En als je dan stopt met lachen en je komt in de stilte terecht, dan is het écht stil. Je kunt het een mentale reset noemen. Even het denkapparaat uitschakelen, tot rust laten komen, en daarna weer heel rustig opstarten.

Als er dan een eerste gedachte bij je opkomt, en je neemt dat waar, dan heb je twee opties: je gaat denken met die gedachte, of je laat hem gewoon voorbij gaan. Want die keuze heb je ook: een gedachte voorbij laten gaan. Waarom zou je met al je gedachtes mee moeten gaan? Is nergens voor nodig, toch? Soms wel, maar lang niet altijd. Ze zijn echt niet allemaal even briljant of interessant, dus waarom zou je? Laat maar gaan. Als het iets belangrijks is, dan komt het straks echt wel weer terug, daar kun je op vertrouwen.

En zo geef je jezelf rust en ontspanning. Je hoofd is leeg en je lijf is los. Ideaal als je lekker wilt gaan slapen, maar ook als je helder en fris aan het werk wilt gaan.

Serieus lachen

Dus lachmeditatie; het gaat nergens over en toch mag je het gerust een serieuze zaak noemen! Ofwel: het is een serieuze zaak die nergens over gaat. 😉

Wil jij eens serieus lachen, helemaal nergens om? Dat kan:

Neem gerust contact met me op als je een vraag hebt of een offerte wilt ontvangen. Je kunt bellen naar 06-25518816 of mailen naar info@lachmeditatie.nl

Meer weten over de lachmeditatie?

Bekijk op je gemak dit filmpje:

Share This