fbpx

Lachmeditatie: lach je lijf los en je hoofd leeg

Wat doet een lachmeditatie nou eigenlijk met je? De kortste omschrijving van wat er gebeurt tijdens een lachmeditatie of lachworkshop: je lacht je lijf los en je hoofd leeg. Je ligt te schuddebuiken van de lach, je hele lichaam schudt lekker los, alle spanning in je lijf vloeit weg. Tegelijkertijd vallen je gedachten stil. Ik moet de eerste mens nog tegenkomen die tegelijkertijd kan lachen en denken. Dat gaat haast niet samen, het is als water en vuur. Dus als je echt voluit aan het lachen bent, dan valt het denken stil, het wordt stil in je hoofd. En als het dan na het lachen ook echt stil om je heen wordt, dan is dat echt een diepe stilte. Juist omdat het contrast zo groot is. Tijdens het lachen is er een hoop kabaal en vrolijkheid om je heen, en de stilte daarna is dan extra stil, extra diep. En dat levert een diepe ontspanning op. Vandaar: je lacht je lijf los en je hoofd leeg.Lach je lijf los en je hoofd leeg

 

Oorverdovende stilte na het lachen

Een lachmeditatie bestaat uit drie delen. Eerst kom je in beweging, we gaan wat rekken en strekken en doen enkele vrolijke oefeningen om in de stemming te komen. Dan volgt de tweede fase: het lachen. Je lacht helemaal nergens om, en dat gaat de kant op van de slappe lach. Heerlijk, geniet ervan! Dan, na het lachen, volgt de derde fase: een periode in stilte. Je hoeft helemaal niks meer, alleen maar liggen of zitten en voelen hoe je ligt of zit. Verder niks. Als je dan een tijd stil blijft, dan komt er op een goed moment vanzelf weer een eerste gedachte op. Soms is dat al heel snel, soms duurt het wat langer. En dan heb je de keuze: ga je met die gedachte denken, of laat je hem voorbij gaan? Want die keuze heb je echt! Jij bént immers niet je gedachte, hij komt gewoon in jou op. Aan jou de keuze of en wat je ermee doet. Je kunt ermee gaan denken, maar dat hoeft niet per se. Als het iets belangrijks is, dan komt het later echt wel terug. Op dit moment hoef je helemaal niks, je hoeft alleen maar te liggen of te zitten. Voel maar, voel maar gewoon je lichaam zoals het nu ligt of zit. Heel eenvoudig. Na een tijdje zal er wel weer een nieuwe gedachte opkomen. Prima, geen probleem, op het moment dat je dat opmerkt kun je ook die gedachte weer loslaten, voorbij laten gaan. En je aandacht weer richten op het voelen van je lichaam. Telkens weer.

Ga ik denken of niet?

Je hoort nog wel eens van mensen dat ze gek worden van hun eigen gedachten. Ze kunnen het denken niet stoppen, dat gaat altijd maar door. En vooral ’s nachts, dan kunnen ze er niet van slapen. Om gek van te worden!

De lachmeditatie is een zeer vrolijke en doeltreffende manier om dat voortdurende denken te doorbreken, en bied je de kans om op een andere manier naar je gedachten te kijken. Er op een andere manier mee om te gaan. En te leren dat je niet alsmaar hoeft te blijven denken, dat je ook de keuze hebt om iets anders te gaan doen, die gedachten te laten voor wat ze zijn en ze voorbij te laten gaan. Klinkt simpel, en in feite is het dat ook. Al kan het soms nog verdraaid lastig zijn om er zo naar te gaan kijken. De lachmeditatie is in ieder geval een zeer effectief (en vrolijk) hulpmiddel om het denken te doorbreken. En daarmee geef je jezelf de kans om naar zo’n eerste gedachte die dan weer opkomt, te kijken. En dan te weten en te voelen dat je een keuze hebt: ga ik ermee denken, of laat ik die gedachte voorbij gaan? Probeer het eens….

Share This